Paroisse de l'Eglise Suèdoise de Paris

RELIGIONER I SVERIGE

MÅNGFALD OCH FÖRÄNDRING
Sverige är idag ett land präglat av religiös mångfald, men protestantismen, och särskilt Svenska kyrkan, fortsätter att vara den dominerande religionen. Svenska kyrkan, som är luthersk till sin natur, har över 2 200 församlingar och samlar cirka 58 % av befolkningen. Trots sin långa historia – dess inflytande sträcker sig tillbaka till 1100-talet – har kyrkan gradvis förlorat sitt grepp om det svenska samhället.

FRÅN STATSKYRKA TILL SEKULARISERING
Fram till år 2000 var Svenska kyrkan en statskyrka, en status som gjorde Sverige till en av Europas mer unika religiösa nationer. Vid sekulariseringens början var cirka 80 % av svenskarna medlemmar i Svenska kyrkan, jämfört med endast 58 % idag. Detta skifte speglar Sveriges resa mot att bli ett alltmer sekulariserat samhälle, där religion spelar en mindre framträdande roll i det dagliga livet.

RELIGIÖS MÅNGFALD I ETT MODERNT SVERIGE
Med Svenska kyrkans minskade dominans har andra religiösa samfund vuxit fram. Sveriges konstitution garanterar religionsfrihet, vilket har skapat utrymme för ett diversifierat religiöst landskap. Idag finns muslimer (1,9 %), ortodoxa kristna (1,7 %), katoliker (1,2 %), samt buddhister och hinduer representerade bland befolkningen.Åtta religiösa samfund, förutom Svenska kyrkan, erkänns av staten och får ekonomiskt stöd via det nationella skattesystemet. Denna modell bidrar till att upprätthålla en balans mellan religiösa grupper och stödjer deras rätt att verka fritt i samhället.

RELIGIONSFRIHET OCH INDIVIDENS RÄTTIGHETER
I Sverige är många kristna högtider nationella helgdagar, såsom jul och påsk. Men i en anda av tolerans och mångfald har individer också rätt att ta ledigt för att fira sina egna religiösa högtider, oavsett trostillhörighet.Den växande andelen svenskar som identifierar sig som ateister eller som inte tillhör någon religion har också påverkat det svenska samhället. År 2016 invigdes landets första kyrkogård fri från religiösa symboler i Borlänge, nordväst om Stockholm – en symbol för den växande sekulariseringen och respekten för olika livsåskådningar.

SVERIGE – ETT LAND AV RELIGIÖS ÖPPENHET
Sveriges religiösa landskap präglas idag av både historiska rötter och modern mångfald. Från Svenska kyrkans traditionella dominans till den ökande närvaron av andra religiösa samfund och ett växande antal sekulära medborgare, speglar detta förändrade landskap Sveriges utveckling som en inkluderande och tolerant nation. Här får religionen, oavsett dess form, en plats att existera i harmoni med en alltmer sekulär värld.


---> REFORMATIONEN I SVERIGE