Sverige har varit ett kungarike sedan urminnes tider. Redan på 100-talet skrev den romerske historikern Tacitus om suionerna, ett folk som styrdes av en kung. Ändå är kunskapen om de svenska kungarna före Erik Segersäll (död 995) till stor del hämtad från de nordiska sagorna, vilket gör dessa tidiga berättelser lika mytiska som historiska.
EN KUNGAMAKT I FÖRVANDLING
Från början hade den svenska kungen begränsade befogenheter som krigschef, domare och präst vid templet i Uppsala. Med kristendomens införande på 1000-talet förändrades maktbalansen. Den kristna tron gav kungamakten en ny legitimitet, och under de följande århundradena stärktes kungens auktoritet ytterligare.Val av kung skedde traditionellt vid Mora stenar, där folket kunde både välja och avsätta sin regent. Men denna demokratiska inslag försvann gradvis, och stenarna förstördes omkring 1515. Sverige blev en arvmonarki först 1544, när Västerås arvförening fastställde att Gustav Vasas ättlingar skulle ärva tronen. Detta beslut markerade övergången till en mer centraliserad och dynastisk kungamakt.
LAGENS RAMAR FÖR KUNGENS MAKT
Kungens befogenheter reglerades ursprungligen av KONUNGABALKEN, en del av de medeltida lagarna. Dessa ersattes 1734 av en ny lag efter en lång och omfattande lagstiftningsprocess, som hade initierats redan under Karl IX:s tid. Med regeringsformen från 1634 och en ny arvslag stärktes monarkin, men denna utveckling skulle senare brytas.År 1719 trädde en skriven konstitution i kraft, REGERINGSFORMEN FRÅN 1719, som kraftigt begränsade kungens makt. Den ersattes redan året därpå av en ny konstitution från 1720, som ytterligare inskränkte kungens befogenheter. Men under Gustav III:s regeringstid återställdes delar av kungamakten genom REGERINGSFORMEN FRÅN 1772.STORM OCH FÖRÄNDRING
TALETS MONARKI
Efter nederlaget i Finska kriget och förlusten av Finland till Ryssland 1809, förändrades Sveriges politiska landskap radikalt. Genom en statskupp avsattes Gustav IV Adolf, och hans farbror Karl XIII tog över tronen. Samma år antogs en ny regeringsform som avslutade enväldet och delade den lagstiftande makten mellan kungen och Riksdagen. Den verkställande makten låg dock kvar hos kungen i Statsrådet.Med Karl XIII utan arvingar uppstod en tronföljdskris, som löstes genom valet av Jean Baptiste Bernadotte, en fransk marskalk och prins av Pontecorvo. Han blev Sveriges kronprins 1810 och lade grunden för den nuvarande Bernadotte-dynastin, som har regerat Sverige sedan 1818.
PARLAMENTARISMENS FRAMVÄXT OCH MODERN MONARKI
Införandet av parlamentarism 1917 minskade kungens faktiska makt betydligt, och med 1975 års regeringsform reducerades monarkens roll de jure till en ceremoniell funktion. Idag representerar kungen Sverige som en symbol för kontinuitet och nationell enighet.Carl XVI Gustaf, född den 30 april 1946 i Stockholm, är Sveriges nuvarande monark. Han besteg tronen den 15 september 1973 efter sin farfar Gustaf VI Adolfs död och är den fjortonde monarken från Bernadotte-dynastin. Han gifte sig 1976 med Silvia Sommerlath, och tillsammans har de tre barn: kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.
EN MONARK I DET MODERNA SVERIGE
Kung Carl XVI Gustaf har anpassat monarkens roll till det moderna Sverige. Han fungerar som en kulturell och ekonomisk ambassadör som lyfter fram svenska innovationer och varumärken som Saab, Volvo och IKEA på den internationella scenen. Dessutom spelar han en viktig roll i att marknadsföra Sverige genom ceremonier som Nobelprisets utdelning, en uppgift som symboliserar landets globala bidrag till vetenskap och kultur.
EN HISTORIA AV KONTINUITET OCH FÖRNYELSE
Sveriges kungarike har genomgått dramatiska förändringar genom århundradena, från tidig kungamakt vid Mora stenar till dagens ceremoniella monarki. Ändå är dess historia en berättelse om kontinuitet och förnyelse, en spegling av Sveriges utveckling som nation – från en tid av stormakt till en modern demokrati med rötter i tradition och blick mot framtiden.