De fängslar oss med sina färger, sin historia och sin magiska prakt. Våra blickar dras oemotståndligt till dem, som om de utstrålade ett gudomligt ljus. Glasmålningens konst är lika gammal som glasets egen historia. Man tror att glasets upptäckt skedde genom metallurgins utveckling, då slagg – en biprodukt av järn- och bronsframställning – ibland visade sig som en ogenomskinlig, färgad massa. Trots sina orenheter är denna slagg faktiskt en form av glas.Kyrkans glasmålningar är inte bara dekorativa, utan också ett medium för att berätta religiösa historier, som Jesu födelse och korsfästelsen. Under medeltiden, när läskunnigheten var begränsad till kyrkans män, blev glasmålningar ett kraftfullt pedagogiskt verktyg. För många var dessa färgstarka bilder en av de få tillgängliga källorna till biblisk kunskap – en slags förgångare till dagens seriekonst.Glasmålningar har också en djup symbolisk betydelse. De fångar och reflekterar Guds ljus, vilket uppfattas som en länk mellan det jordiska och det himmelska. I alla religiösa traditioner har platser för tillbedjan samma mål: att skapa en atmosfär av frid och kontemplation. Genom att modulera det naturliga ljuset med färg och skönhet bidrar glasmålningarna till att skapa en plats för andlig reflektion och meditation.De är inte slumpmässigt placerade – varje glasmålning är noga utformad för att samspela med arkitekturen och det inre ljuset. Resultatet är ett heligt rum där ljuset berättar en historia och bjuder in till eftertanke.
SCENERNA I SOFIA KYRKAN
Här är de olika scenerna som du kan upptäcka i kyrkan Sofia:
* Pantokrator, längst bak, bakom orgeln.
* Uppståndelsen, i kören, till höger.
* Änglameddelandet, i loggian
* Jesu födelse: Ordet blev kött, i kyrkoskeppet till vänster. Kompletterande medaljonger föreställer de fyra evangelisterna.I miniatyr, nedanför: Fåglarnas skapelse, ljusets skapelse, kvinnans skapelse.
* Korset: Kristus frälsaren, i kyrkoskeppet till höger.Medaljonger visar symboler som påfågeln, pelikanen, vinstocken och kyrkobyggnaden.I miniatyr, nedanför: Kain och Abel, syndafloden, guldkalven.
Varje scen berättar sin egen historia och bjuder in besökaren till att fördjupa sig i kyrkans teologi och konstnärliga arv.
TOR BJURSTRÖM OCH HANS GLASMÅLNINGAR
Tor Bjurström (1888–1966), en av Sveriges mest framstående konstnärer, föddes i Stockholm som son till grosshandlaren Per Gustaf Bjurström och Gustava Matilda Johanna Johansson. Hans konstnärliga resa började vid Konstnärsförbundets skola i Stockholm, där han studerade under Richard Bergh och Karl Nordström (1905–1907). Han fortsatte därefter sina studier hos Kristian Zahrtmann i Köpenhamn (1907–1908).Bjurström, som lockades av tidens konstnärliga centrum, flyttade till Paris 1908. Under sin vistelse där fram till 1914 studerade han under mästare som Henri Matisse och inspirerades av samtida konstnärer som Van Dongen och Othon Friesz. Det var under denna period som han skapade de magnifika glasmålningarna till Sofia kyrkan i Paris. Dessa verk är ett resultat av både hans tekniska skicklighet och hans förmåga att förena modern konst med traditionell kristen ikonografi.Bjurström återvände till Sverige och blev professor vid Valands målarskola i Göteborg 1927. Hans inflytande sträckte sig bortom måleriet, och han blev även intendent för en konsthall från 1936. År 1940 valdes han in i Statens konstråd och 1961 mottog han Prins Eugen-medaljen för sina insatser inom svensk konst.